Fittplanet

Rhodiola rosea, rózsagyökér, aranygyökér…

Adaptogén gyógynövények 2. rész

A Rhodiola rosea adaptogén gyógynövényként kellemetlen mellékhatások nélkül segíti szervezetünk alkalmazkodását a szélsőséges fizikai és szellemi terheléshez, és visszaállítja annak egyensúlyi állapotát (lásd a cikksorozat első részét).

Az adaptogének segítenek nekünk a depresszió és a szorongás csökkentésében, a mentális teljesítményünk javításában, a fáradtság-küszöb kitolásában is.

Miért fontos a stressz feldolgozásában “segíteni magunkon”?

A minket ért stresszre az első reakciónk, a “vészreakció”: a pulzus emelkedése, az izmokba és az agyba szállított vér mennyisége így megnő. Ekkor kellene eldönteni, hogy “üss vagy fuss”, azaz reagálni a helyzetre. Napjainkban – köszönhetően a túl sok és túl sűrűn bekövetkező stresszhatásnak – legtöbbször sajnos egyikre sincs mód, a szervezetünknek nincs elég ideje visszaállítani a normális, egyensúlyi állapotot: így gyűlik fel bennünk napról napra a sok fel nem dolgozott stresszhatás. Az akut stressz hosszabb távú következményei az alvászavarok, a magas vérnyomás és társai… majd még hosszabb távon, amikor a szervezetünk már az összes energiatartalékát feléli a stressz kezelésének reményében, de csak nem oldódik meg a helyzet, akkor következnek be a komolyabb betegségek. Kimerülünk, a szervezetünk feladja a harcot, jönnek a pszichés tünetek, a krónikus fáradtság, a szív- és érrendszeri betegségek stb. 

Agyunk és a stresszhormonok

Ijesztő, de sajnos tudományosan bizonyított tény, hogy a krónikus stressz hosszú távon megváltoztatja a neurális hálózatokat, vagyis károsan befolyásolja agyunk struktúráját, működését. De hogyan?

A stresszreakció utáni normalizálódás része, hogy a szervezetünk kortizol hormont termel. A folyamatos stresszhatások miatt a kortizolszintünk magas is marad, emiatt pedig a hippokampusz és az amygdala között új idegpályák alakulnak ki, melyek automatikusan működnek, hogy felkészítsék agyunkat az állandó stresszhelyzetre. Ez sajnos nem olyan jó hír, mint ahogy elsőre tűnik; az evolúció nem így tervezte az agyunkat. Az új idegpályák folyamatos használata azzal jár, hogy agyunk más, a prefrontális kéregben elhelyezkedő, eddig jól működő idegpályákat is átépít, amiáltal például csökkennek a tanulási készségeink és romlik a memóriánk.

Ha szeretnénk megelőzni ezt a permanens hatást, akkor először is felül kell vizsgálnunk az életmódunkat. Ha nem tudjuk az életünkbe beáramló stressz mennyiségét csökkenteni, akkor nekünk kell megváltoznunk: új időbeosztással alkalmat találni stresszkezelő technikák (pl. jóga, meditáció, relaxáció, mindfulness) elsajátítására és folyamatos gyakorlására, elengedhetetlen stresszoldó a sportolás is (erről még lesz szó egy másik cikkben), és a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk a stressz káros hatásai ellen – de erről is írok még bőven 🙂

A 21. század kulcsszava: az adaptáció

Ha a fentiek nem, vagy csak részben megvalósíthatók, akkor lépnek színre az olyan adaptogén gyógynövények, mint a rózsagyökér. Az adaptáció, azaz a kedvezőtlen körülményekhez való alkalmazkodás az egész élővilágban létezik, ez biztosítja az egyed, illetve hosszú távon az egész populáció túlélését, a törzsfejlődést. Az adaptogén gyógynövények közös jellemzője, hogy természetes előfordulási helyükön olyan közegben élnek, ahol a túlélésükért “kénytelenek” sajátos anyagokat termelni – ezen anyagok teszik az adaptogéneket az ember számára is értékessé, hatóanyagaik így segítenek minket is adaptálódni a nem optimális körülményekhez.

Az adaptogének rendszeres szedésének hatására javul agyunk vérellátása és az agysejtjeink közötti kommunikáció, javul a neuroplaszticitás (= agyunk alakíthatósága). Az adaptogének szabályozzák az ingerületátvivő anyagok működését, modulálják az agyhullámainkat, méregtelenítő hatásuk révén védik agysejtjeinket a nehézfémektől és a toxinoktól, és magasabb idegnövekedési faktor (BDNF) szintet eredményeznek. Mindezen hatások segítenek agyunk “újrahuzalozásában”. 

A tudományos szakirodalom 22-féle adaptogén gyógynövényt ismer, a következőkben ezeket vesszük sorra.

Rhodiola rosea

Kezdjük az adaptogének királynőjével, a Rhodiola roseával, aminek a magyar elnevezése még jópofább: illatos rózsásvarjúháj – hát nem olyan, mintha az északi jó boszorkány szórná reggelente az üstjébe? 🙂 De nevezik még ezt a növényt aranygyökérnek, sarki gyökérnek, rózsikagyökérnek, vagy egyszerűen csak rózsagyökérnek is – utóbbi megnevezés fejezi ki leginkább, hogy a növény gyökere rózsaillatú.

Természetes előfordulási helye az északi, alhavasi területek: Szibéria, Kína északi és délnyugati része, Izland, Alaszka, Skandinávia, Kanada. Meszes és savanyú talajon egyaránt megél, és kevés vízigénye kapcsán hosszabb időt is képes víz nélkül átvészelni.

Nem meglepő, hogy évezredek óta ismert gyógynövény, Tibetben már 1200 évvel ezelőtti írásos feljegyzésekben is leírták gyógyító hatását, de már a vikingek is használták erőt fokozó, fáradtságot csökkentő szerként. A mai kor emberének életére a növény általános roboráló-, munkateljesítmény-fokozó-, serkentő hatása mellett a stresszkezelés segítésében van jelentős hatása.

A Rhodiola rosea hatásai

  1. Stressztűrő képesség fokozása

A Rhodiola rosea stresszoldó hatása abban rejlik, hogy megemeli az agy szerotonin- és béta-endorfin szintjét. Aktív komponensei, a rosavin, a salidroside és a tyrosol emellett visszafordítják a krónikus stressz miatt megsérült neuronok eredeti állapotát. (Fontos tudni, hogy a közel kétszáz rhodiola fajból kevesebb, mint húsz rendelkezik gyógyhatással. S míg közülük a salidroside több rhodiola fajtában is megtalálható, a rosavin csak a Rhodiola rosea fajban van jelen.)

Összesített klinikai vizsgálatok szerint iskoláskorúaknál és egyetemi hallgatóknál a növény hatására egyértelműen csökkent a “vizsgaláz”.

A Rhodiola rosea kivonata csökkenti a stressz okozta szívkárosodást, valamint hatóanyagai erősítik a szervezet ellenálló-képességét a stressz-reakciókat kiváltó fizikai, kémiai, biológiai hatásokkal szemben.

2. Immunrendszer erősítése

A rózsagyökér immunrendszerre gyakorolt hatása szintén abban rejlik, hogy a növény fokozza szervezetünk stressztűrő képességét. A stressz ugyanis erősen elnyomja az immunrendszert (emlékezzünk csak az elsődleges stresszreakciókra: mindent kikapcsol a szervezetünk, ami nem a túlélést szolgálja. Képzelhetjük, milyen hosszú távú hatása van tehát a krónikus stressznek az immunrendszerünkre). Ez a magyarázata annak is, miért áll ilyen “előkelő” helyen a stressz a civilizációs betegségek kiváltó okai között: legyengíti az immunrendszer ellenállását a potenciális támadók és a nem saját anyagok ellen, csökkenti az immuntoleranciát a test saját antigénjei iránt, és akadályozza az immunfelderítést, azaz a daganatellenes immunitást. Emiatt tudnak “virágozni” az autoimmun, rosszindulatú, degeneratív betegségek. A rózsagyökér segítséget nyújt a növekvő stressz, a csökkenő immunaktivitás és a civilizációs betegségek ellen azáltal, hogy visszaállítja szervezetünkben a homeosztázist (egyensúlyt), lehetővé téve az immunsejtek helyes működését, létrehozva egy mindig éber immunfelügyeletet.

3. Fáradékonyság leküzdése

A növényt Ázsiában évezredek óta használják krónikus fáradtság ellen, serkentőszerként, munkateljesítmény javítására. A szájhagyomány úgy tartja, hogy aki naponta egyszer iszik a gyökeréből főzött teából, az 100 évig fog élni jó erőnlétben. Az ókori rómaiak és görögök a fáradtság leküzdésére, a vikingek az állóképesség növelésére használták a Rhodiola roseát. Tibetben a Qing dinasztia alatt a katonák folyamatosan fogyasztották erősítőszerként, energiáik feltöltésére. A 60-as évek orosz kutatásaira alapozva használták a növényt az orosz űrhajósok és élsportolók teljesítményének növelésére, sőt, a Központi Bizottság idősödő tagjainak és a párt vezetésének szellemi-fizikai állapotának javítására is.

Állat- és emberkísérletekben is igazolták, hogy a rózsagyökér segít a fizikai erőnlét fokozásában, köszönhetően annak, hogy aktív komponensei antioxidáns hatásúak. A növény tartós szedése növeli a fizikai terheléshez való adaptációt. De az egyszeri alkalmazásra nézvést is vannak kutatási eredmények: sportolókban a növény kivonata növelte az állóképességet (nem emelkedett olyan ütemben a pulzusszám, csökkent az erőkifejtés érzékelése), és mérsékelte a mozgáshoz kapcsolódó stressz faktorokat.

4. Általános kognitív funkciók javítása

A legtöbb adaptogén gyógynövény, így a Rhodiola rosea is nootropikum is egyben, azaz a stresszel szembeni védelem és fizikai kondíciónk növelése mellett jelentősen serkenti agyunk szellemi funkcióit és mentális teljesítményünket. Több klinikai vizsgálatot is lefolytattak erre nézvést, példaként álljon itt egy fiatal, egészséges orvosokkal végzett kontrollcsoportos vizsgálat eredménye. Megterhelő éjszakai műszak mellett két hétig napi 170 mg aranygyökér-kivonatot adagoltak az orvosok egy részének, míg a kontrollcsoport – tudtán kívül – hatóanyag nélküli szert kapott. A vizsgálatban az idő előrehaladtával figyelték a fáradás jeleit, a rövidtávú memóriát, a koncentrációképességet, az audiovizuális észlelést, és több más szellemi funkciót. A vizsgálat végére azt találták, hogy a Rhodiola kivonatot szedők 20%-kal jobb szellemi funkciókat mutattak a két hét alatt, mint a kontrollcsoport tagjai. 

A Rhodiola rosea további jótékony hatásai

  • Fejfájás csillapítása és megelőzése: Közép-Európa népi gyógyászatában a gyakran fellépő, visszatérő fejfájás megelőzésére és kezelésére használták.
  • Megfázás megelőzése: Európa északi részén, Svédországban a munkabírás fokozása mellett a megfázás megelőzésére használják a növény alkoholos oldatát.
  • C-reaktív fehérje szintjének csökkentése (a C-reaktív fehérje mennyisége gyulladásos, fertőzéses állapotokban növekszik meg a vérben, és infarktus, valamint balesetek után is magasabb).
  • Nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként szintén évezredek óta használatos.
  • A rózsagyökér antioxidáns hatással bíró tápanyagokat tartalmaz, aminek köszönhetően gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat, védi a sejteket, elősegíti azok megfelelő működését.
  • Általános roboráló hatás: hatóanyagai, illetve azok hatásmechanizmusa révén a Rhodiola rosea segít az alultáplált szervezet felerősítésében.

Fontos: az adaptogén gyógynövények fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot! Ám ha a cikk alapján úgy érzed, szervezetednek még emellett is szüksége van egy kis adaptogén “támogatásra”, próbálj ki egymás után több adaptogén növényt is kúraszerűen! 

Kis mennyiséggel kezdd, ne szedj belőlük többet, mint amennyire szükséged van, és félévente válts gyógynövényt, hogy a szervezeted az összes fajta jótékony hatásait megtapasztalhassa! Kísérletezd ki, Nálad mi használ a legjobban, akár kérd ki szakorvos véleményét is!

Kezdd az adaptogének királyával (vagy királynőjével), a Rhodiola roseával, a rózsagyökérrel! Rendeld meg most a Fittplaza.hu oldalon, ahol ezen kívül számos vitamin és táplálékkiegészítő közül válogathatsz, sőt, az egészséges élet további hozzávalóit is megtalálod!

Comments