Fittplanet

Fittnek lenni jó(?)!

Bemutatkozás, avagy: Miért pont fitt? Meg miért planet?

Fittnek lenni röviden annyit jelent, mint egészségesnek lenni. Ez így még mindig elég tág fogalom, ami sok szempontból értelmezhető. 

Ha a szó eredetét nézzük, az angol “fit” szó eredetileg “megfelelő, méltó” jelentéssel bírt. A szó maga a “feat” vagy “fete”, magyarul “kész” vagy “megtett”  szavakból alakult ki. 

Ássunk picit mélyebbre 🙂 Mint sok más angol szó, ez is latin eredetű: a latin “factus” (tett) főnévből illetve a “facio” (csinál) igéből jött létre a ma használt fit vagy fitt kifejezés.

Ezzel el is érkeztünk blogunk egyik céljához: 

tegyük magunkat fitté!

A fittség persze jóval több is, mint egészséges állapot. Az orvosi lexikon szerint a fittség: “egy olyan pszichés-fizikai állapot, amely magában foglalja az egészséget, a minőségi életet, az általános közérzetet, és a megnövekedett mindennapi teljesítőképességet.”

Ráadásul a szó jelentése és tartalma nem feltétlenül ugyanaz mindenki számára. A fittség elérése, és az ahhoz szükséges erőfeszítések szükségessége függ az életstílusunktól, a munkánktól, a korunktól és számtalan más tényezőtől – szóval mondhatjuk, hogy eléggé szubjektív.

A blogunk tehát arról fog szólni, hogy a fittség különböző aspektusait vesszük górcső alá, illetve az annak eléréséhez vezető lehetséges utakat. Lesz itt szó táplálkozásról, sportról, lelki fejlődésről, mentális lehetőségekről, hogy csak a személyes fittséget említsem.

De arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy nem tudjuk függetleníteni magunkat a környezetünktől. Aki eljut odáig, hogy tesz az egészségéért, az általában nagyon gyorsan átlátja, hogy a szűkebb és tágabb környezetét is előnyös lehet hasonlóan megreformálni – vagy fordítva. Így aztán a környezetvédelem is fontos pillére lesz a törekvésünknek. Egyik nem megy a másik nélkül, de erről még lesz szó a későbbiekben.

Jómagam az egészséges táplálkozást és életmódot hobbiból kezdtem el követni, pusztán prevenciós céllal. Na jó, nem pusztán 🙂 Igazság szerint akkoriban vegetáriánusként az étrendem bővelkedett gyorsan felszívódó szénhidrátokban (azaz édességekben, tésztákban, péksüteményekben), és “szűkölködött” sporttevékenységekben, ami néhány év után például szédüléses rosszullétekben fejeződött ki. Akkortájt, 2007-ben kezdtem el követni Szendi Gábor Tények és tévhitek című blogját. Mire magyarul megjelent az első “Paleolit táplálkozás” című könyv, már pontosan tudtam, hogy mit csinálok rosszul. Természetesen azonnal felhagytam az összes fent említett termék fogyasztásával, ami felvetett némi problémát, miután akkoriban még nem létezett ennyi (vagy körülbelül semennyi) gluténmentes meg paleo termék Magyarországon. A Szendi-féle paleo blog követőivel ezért kialakítottunk egy klubot, ahol lelkesen kísérletezgetni kezdtünk, hogy miből, mit, és hogyan lehet elkészíteni úgy, hogy egészséges is legyen, de azért lehetőleg a családunk se a szomszéd néni tojásos galuskájával kompenzáljon.

Ma már szerencsére bőségesen állnak rendelkezésre források alapanyagok (és receptek) tekintetében; ezekkel meg fogunk ismerkedni a nem túl távoli jövőben, és be is tudod szerezni őket a fittplaza.hu oldalon.

A táplálkozás mellett a testmozgás is fontos szerepet kell, hogy kapjon az egészséges ember életében. A jó hír az, hogy megszámlálhatatlan módon edzhetjük testünket, így tényleg mindenki megtalálhatja a számára kedves megoldást. Gondolom, nem meglepő, hogy az egészséges táplálkozással és életmóddal karöltve a sportolás és a sporttáplálkozás a másik hobbim, így erről is bőven lesz majd szó. Kedvenc sportom jelenleg az országúti kerékpározás, de majdnem ugyanannyira szeretem a futást, a TRX-et, a kettlebell-t, az úszást, és még sorolhatnám… a sportolás jótékony hatásairól, annak megfelelő végzéséről, a lehetséges hibákról és azok elkerüléséről, a sporttáplálkozásról örömmel osztom meg Veled tapasztalataimat.

A harmadik nagy témánk a környezetvédelem lesz. Ki ne ismerné a delphoi jósda bejárata fölé írt mondatot: “Ismerd meg önmagad!” Valójában tovább is van a mondás:  “Ismerd meg önmagad, és megismered a világegyetemet… ismerd meg a világegyetemet, ezáltal fogod megismerni önmagad.” Ez az ókori görög bölcselet a mikrokozmosz és a makrokozmosz; azaz az ember belső világa és a külvilág kapcsolatára utal. Ennek egyrészt van egy spirituális oldala, amit a lelki-mentális fejlődésnél még tárgyalni fogunk 🙂 Másrészt rávilágít arra, hogy miért fontos a környezetünk védelme. Ami engem illet, számomra az a furcsa, hogy még van ember, aki ezzel nem törődik. Aki szemetel, pazarolja az energiaforrásokat, nem ügyel az ökológiai lábnyomára, mérgező anyagokat használ a háztartásában… a környezetvédelem kéz a kézben jár azzal, hogy odafigyelünk magunkra és egymásra, és próbálunk a lehető legkevésbé ártani az élővilágnak. Ha ebbe jobban belemélyedünk – és jobban bele fogunk! – akkor láthatjuk, hogy mennyi lehetőségünk van megvalósítani a mindennapi életben az ökológiai lábnyomunk csökkentését, egyszersmind az erőforrásaink ésszerűbb beosztását.

Kezdjünk hát bele (Te meg én), tegyük fitté magunkat és a minket körülvevő világot! Az ókori keleti bölcseleteknél maradva idézem Lao-cet: “Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik”!