Fittplanet

Cikksorozat az adaptogén gyógynövényekről 1. rész

Az adaptogén gyógynövények kellemetlen mellékhatások nélkül segítik szervezetünk alkalmazkodását a szélsőséges fizikai és szellemi terheléshez, és visszaállítják annak egyensúlyi állapotát.

Csodaszerek pedig nincsenek! Vagy mégis?

Kislánykoromban sokszor kérdezgettem az Anyukámtól, hogy ha az agyunk a főnök, a testünk legokosabb szerve, akkor miért vagyunk egyáltalán betegek? Miért nem parancsolja meg az agyunk egyszerűen a testünknek, hogy védje ki a betegséget, mielőtt még az eluralkodna rajtunk? Erre mindig azt a választ kaptam, hogy “hát ez sajnos nem így működik, kislányom”.

Agykontroll, relaxáció, mindfulness

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és én is nagyon sok érdekes gyógymóddal, lehetőséggel találkoztam, amik jó részét ki is próbáltam, sőt rendszeresen használom. Ma már úgy gondoljuk (az Anyukám meg én:), hogy igenis, lehet a gondolatokkal hatni a testünk működésére, és mindkét irányba befolyásolhatjuk a testi egészségünket egyszerűen a szavainkkal, a gondolatainkkal. 

De még ezzel együtt is, nem lenne fantasztikus, ha létezne mondjuk egy varázsgomba (nem, nem OLYAN;), amit megeszünk, és bármiképpen is működik rosszul valami a szervezetünkben, az kijavítja a hibát? Hát kérem, bizony, hogy léteznek ilyen növények!

Adaptogén gyógynövények

Maga az adaptogén szó annyit jelent, hogy “alkalmazkodó”, a latin adaptare (hozzáilleszt, hozzáalkalmaz) szóból képezte Nyikolaj Lazarev 1947-ben. Az orosz tudós és orvos azt kutatta, hogyan lehet a katonák teljesítményét növelni és a fáradékonyságukat csökkenteni kemény drogok alkalmazása nélkül, kíméletesen. Bár ő még a szintetikus megoldások felé hajlott, követői, Israel Brekhman és Igor Dardymov a természetes anyagok terén kezdtek el kutakodni, és 1969-ben le is fektették az adaptogén anyagokkal szembeni alapvető elvárásokat:

  1. Nem mérgező, nem befolyásolja a szervezet normálisan működő funkcióit.
  2. Növeli a szervezet ellenálló-képességét a fizikai, biológiai és kémiai stresszhatásokkal szemben; azáltal, hogy a stresszorokra adott nem-specifikus választ vált ki a szervezetből.
  3. A szervezet életfunkcióit kiegyensúlyozza, tekintet nélkül arra, hogy milyen irányban mozdult el az adott funkció a normálistól.

Összefoglalva: az adaptogén gyógynövények kellemetlen mellékhatások nélkül állítják helyre szervezetünk egyensúlyi állapotát (homeosztázis), és segítik annak alkalmazkodását a szélsőséges fizikai és szellemi terheléshez.

Az adaptáció, a tökéletes alkalmazkodás teszi ezeket a gyógynövényeket “intelligenssé”: csak akkor hatnak, ha szükség van rájuk. Ezért aztán az adaptogén gyógynövények akár folyamatosan is fogyaszthatók, mivel az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.

Noha minden háromszázból csak egyetlen gyógynövény rendelkezik ilyen hatással, a ‘60-as évek óta sok gyógynövényről derült ki, hogy “intelligens”. Ráadásul azon felül, hogy az alapvető adaptogén funkció közös bennük, ezen növények mindegyike egyedi hatásokkal is bír. Cikksorozatunkban sorra vesszük majd ezeket a gyógynövényeket és hatásaikat.

Hogyan hatnak?

Mielőtt még rátérnénk a gyakorlati alkalmazásra, ássuk bele magunkat egy kicsit a dolog hatásmechanizmusába. Amikor bármilyen (fizikai, kémiai vagy érzelmi) eredetű stressz ér bennünket, a mellékveséink hormonokat választanak ki. Ilyen hormon például az adrenalin, ami megemeli a vérnyomást és emeli a pulzust, vagy a kortizol, ami elsődleges stresszhormonként növeli a véráram glükóztartalmát és ezzel egyidejűleg az agy glükózfelhasználását, valamint emeli azon anyagok szintjét a szervezetünkben, amik a szövetek javításáért felelnek.

A HPA-tengely

A mellékveséken kívül még az agyban található hipotalamusz és az agyalapi mirigy játszik központi szerepet a stressz szabályozásában. Egészen pontosan e három szerv kapcsolata, a HPA-tengely az, ami összeköti a szervezet központi idegrendszerét az endokrin rendszerrel: a közöttük lévő interakció alapján reagál szervezetünk a stresszhelyzetekre, felül- vagy alulszabályozva fontos testfolyamatainkat (emésztés, immunműködés, hangulat és érzelmi állapotok, energiafelhasználás, szexuális erőnlét).

Az adaptogén gyógynövények pontosan a HPA-tengelyre hatnak, azáltal, hogy pozitív irányba befolyásolják a stressz biokémiai jelzőanyagait és az ezzel összefüggésben álló anyagcsere-szabályozókat, beleértve a HPA-tengely aktivitását szabályozó hormonokat is. Sőt, a stressz-válasz befolyásolása mellett még a gyulladásos válaszban szerepet játszó anyagok (eikozanoidok) szintézisére is hatással vannak.

Milyen élettani hatásokra számíthatunk, ha adaptogén gyógynövényt kezdünk fogyasztani?

A stresszel szembeni nagyobb ellenállóképesség és az alacsonyabb észlelt stressz-szint mellett megnő az energiaszintünk, a szellemi teljesítményünk, javul az alvásminőségünk. Fontos tudni azonban, hogy az egészséges életmód nem helyettesíthető adaptogén gyógynövények bevitelével! 

Ám ha a megfelelő mennyiségű (és minőségű) alvás, az egészséges étrend, a stresszkezelő technikák használata és a rendszeres sport mellett még mindig nem érezzük azt, hogy fizikai és szellemi teljesítőképességünk csúcsán lennénk, akkor ezek a gyógynövények segíthetnek. Különösen a következő állapotokban:

  • szorongás; depresszió; hangulatingadozások;
  • hosszan tartó, erős stressz; nagyfokú feszültség, idegesség;
  • álmatlanság, alvászavarok;
  • koncentrációzavarok, memóriaproblémák;
  • szellemi vagy fizikai kimerültség; krónikus fáradtság; megerőltető szellemi vagy fizikai munka; sport;
  • legyengült immunrendszer; hormonális problémák; betegségből, sérülésből lábadozás; 
  • csökkent libidó, szexuális zavarok.

Kövesd tovább cikksorozatunkat, hogy megtudd, melyek az adaptogén gyógynövények, és melyiknek milyen specifikus hatása van! A sorozat következő részét itt találod.

Ismerkedj meg az adaptogén gyógynövényekkel; vásárold meg őket a Fittplazában, ahol ezeken kívül számos vitamint, táplálékkiegészítőt, és az egészséges élet további hozzávalóit is megtalálod!

Comments